Parant atenció al TDAH

thelancet-marchRetalls de l’article L’existència del TDAH ha quedat demostrada de Roser Maresma publicat a Vilaweb:

  • “The Lancet Psychiatry publica avui un dels articles més sòlids i més extensos sobre el TDAH”
  • “el TDAH no és un trastorn del comportament” […] és un retard maduratiu” […] “això afecta estructures implicades en els processos d’atenció, control de les emocions, control voluntari del moviment i la cognició.”

  • “la medicació no té cap influència en aquest retard maduratiu.”
  • L’existència del TDAH […] queda demostrada.”
  • “Aquests darrers anys hem pogut escolaritzar gairebé el 100% de la població, i això vol dir que és normal que ens trobem amb més casos.” […] “Probablement no havíem tingut mai tanta estabilitat […] per a poder-nos preocupar de què ens passa quan […] posem en funcionament la nostra atenció.”
  • “Avui molts nens se senten a dir allò de ‘no ho fas perquè no vols’, fruit del decalatge entre les capacitats d’aprenentatge del nen, que són normals, i aquesta immaduresa en certs camps, una descompensació que, en el nostre entendre racional, no ens quadra.”
  • no podem exigir-los impossibles. El seu cervell no segueix el desenvolupament normal. Per tant, hem de poder adaptar-nos a ells i fer-los capaços d’adaptar-se al món en què viuen.”

Bon article per encetar una discussió sobre què és això que s’anomena TDAH i quina postura prendre. Destacaria el fragment de frase “una descompensació que, en el nostre entendre racional, no ens quadra” i les preguntes que deixa obertes “Cal que continuem fent les mateixes teràpies? Què fem?“.

Quan parlem de “retard” ho fem respecte una referència. Potser hem de revisar la referència i/o el concepte de diversitat madurativa (ex. en el cas de la sortida de les dents de llet i d’adult, contemplem un rang molt ampli d’anys en que poden sortir). Alhora, reflexionar sobre les dificultats que pot plantejar tenir nens asseguts moltes hores al dia (en el model convencional d’escola) i l’elevat nombre d’estímuls que dificulten la concentració (cada cop més presents a la nostra societat).

Referències:

 

Anuncis
Etiquetat ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: