Flatland: més enllà de les 3D

Llibre FlatlandExtractes de la Viquipèdia: “Flatland és una novel·la clàssica de ciència-ficció, escrita l’any 1884 per Edwin Abbott Abbott. Encara avui s’utilitza per a l’estudi de la geometria a moltes escoles i instituts, i es considera una lectura útil per a estudiar el concepte de dimensió. Un llibre magnífic per a reflexionar i comprendre els salts d’una dimensió a l’altra i les paradoxes que es poden produir.”

Seguiu llegint si voleu saber-ne més i veure’n la pel·lícula

Extractes de la Viquipèdia: “El llibre parla sobre un món bidimensional anomenat Planilàndia. El narrador, un humil quadrat, ens guia a través d’algunes de les implicacions de la seva vida en dues dimensions. ‘Quadrat’ té un somni on visita un món unidimensional (Linialàndia), i intenta convèncer l’ignorant monarca de Linialàndia sobre l’existència d’una segona dimensió, que és incomprensible per als habitants del món unidimensional. ‘Quadrat’ rep aleshores, la visita d’una esfera tridimensional, a qui no pot comprendre fins que no arriba a veure la tercera dimensió per ell mateix. Llavors ‘Quadrat’ té un somni on visita Puntilàndia (composta d’un sol punt amb consciència de la seva pròpia existència que ho ocupa tot i no sap de res a part d’ell mateix) i descobreix que no pot rescatar el Punt del seu estat d’auto-satisfacció. ‘Quadrat’ aspira a ensenyar als altres a tenir aspiracions. La relació estudiant-alumne s’inverteix quan, després d’obrir la ment de l’esfera a noves dimensions, ‘Quadrat’ tracta de convèncer l’esfera de l’existència d’una quarta dimensió espacial, una cinquena, una sisena i així en endavant.”

Com continua ho haureu d’esbrinar vosaltres mateixos…

Aquí teniu el llibre (es, en) i aquí la pel·lícula “Flatland, the movie“:

(Extractes de la Viquipèdia: “els habitants són figures geomètriques. El nombre d’angles i costats determinen d’una manera immutable l’estatus de cadascú, de manera que, els triangles isòsceles són les classes més baixes i els soldats. La classe mitjana està formada pels triangles equilàters, els quadrats els professionals, els hexàgons l’aristocràcia i els cercles representen els sacerdots.”)

que té una segona part: “Sphereland, the movie

Si voleu saber-ne més sobre la quarta dimensió, us recomanem aquest documental de la BBC: Sin miedo a las matemáticas

  • 10:40 Explicació sobre la 4a dimensió
  • 22:20 Quina part del cervell s’encarrega de les matemàtiques
  • 32:00 Nombres primers i natura

I altres pel·lícules, en que apareix el concepte ·D “The Cube“:

i 4D:

Anuncis

One thought on “Flatland: més enllà de les 3D

  1. Isaac ha dit:

    Crec que si recomanes aquestes pel•lícules a principi de curs alguns alumnes es poden sentir més motivar, encara que només les vegin una minoria pot servir 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: